Etkileri bünyeye göre değişen ve tüketildiğinde duyu bozukluğuna, kişinin psikolojik durumuna göre saldırganlığa veyahutta aynı şekilde kişinin duygusallığına göre mutluluğa sebep olan, Farsça’da “Sarkhoski” anlamına göre Türkçe’mizde ise “Sarhoşluk” diye tabir ettiğimiz bu olay, günümüzde giderek artmakta olan trafik kazalarına, ailevi sıkıntılara, yuva bozulmalarına sebep olmaktadır.
Alkolün yapısı gereği içildiğinde sindirim için herhangi bir enzime ihtiyaç duymadığı için ağza alındığında etkisini göstermeye başlar. Alkol içildiğinde diş etlerinden kana karışmaya başlar. 1,5 şişe bira veya 3 kadeh şarap yaklaşık 0.5 promile denk gelmektedir ve ülkemizde hukuken 0.5 promil ve yukarısı için trafiğe çıkmak yasaktır. Aksi halde devlet tarafından cezai kanunlar uygulanır.
Alkol tüketilirken her ne kadar vücuda ve sağlığa zararlı olsa da bu zararı göze alıp içenler için alkolün yanında tuzlu tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü yüksek miktarda Potasyum barındırdığı için kramp ve kalp spazmına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için de Sodyum kaynaklı tuzlu yiyecekler, genellikle tuzlu fıstık tarzı kuruyemiş gibi yiyecekler tüketmekte yarar vardır.
0 yorum: